Hulp bij examenangst

Stress, slecht slapen of een blackout?

I.v.m. het coronavirus is het momenteel niet mogelijk om therapie op locatie te volgen. Informeer over de mogelijkheden voor jouw situatie en samen kijken we naar een geschikte oplossing.

Veel leerlingen ervaren stress bij het voorbereiden en maken van toetsen. Een lichte spanning is gezond maar sommige leerlingen hebben permanent last van examenangst. Deze angst kan ervoor zorgen dat een leerling zich niet meer kan focussen en daardoor uiteindelijk niks meer voor de toets voorbereidt. Andere leerlingen gaan juist extra hard leren met een blijvende overtuiging dat ze het toch niet kunnen. Deze angst/stress kan tijdens een toets zo hoog oplopen dat de leerling een blackout krijgt.

Het is jammer dat er hieraan zo weinig aandacht wordt besteed in het onderwijs, want met een juiste systematische aanpak hoeft deze stress helemaal niet deze extreme vormen aan te nemen. Door tijdens bijlessen aan te geven dat stress een grote rol speelt kan ik kijken wat er precies aan de hand is. Zo kan ik vervolgens uitleggen wat er gebeurt en wat je aan die stress kan doen. Samen oefenen we met situaties die voor kunnen komen tijdens het maken van huiswerk of toetsen. Op die manier leer je omgaan met onverwachte situaties zoals het hebben van een blackout of een stresspiek.

Met de juiste kennis en aanpak kan een leerling de stress onder controle houden en zich focussen op de toets.